duminică, 20 ianuarie 2013

sanatate cu zapada

  zapada este buna
Contrar aparenţelor, iarna aduce indiscutabile avantaje pentru sănătate.

Frigul şi zăpada, folo­site cu înţelep­ciune, pot constitui adevărate re­medii. Cum ar putea deveni zăpada şi frigul, co-autorii unui întreg cor­tegiu de boli care abundă în sezonul rece, fac­tori de vindecare? Simplu, dozându-i corect, aşa încât să ne crească rapid tonusul psihic, să ne alun­ge rapid obo­seala şi mahmureala, în loc să ne indis­pună şi să ne scadă vitalitatea. Expunerea controlată la frig, pro­cedurile efectuate o perioadă co­res­punză­toare de timp cu zăpadă sunt mijloace excepţionale de că­lire şi revigorare, care ne pot adu­ce o extraordinară stare de bună dispoziţie, precum şi o anumită imu­nitate la boli, cu condiţia să ştim cum şi când să apelăm la ele. Iată, în continuare, un foarte suc­cint ghid de folosire a fri­gului şi a zăpezii în scopuri terapeutice:

Mersul prin aerul rece al dimineţii

Este un procedeu simplu, dar care face adevărate minuni atunci când este realizat sistematic. Tera­pia se face de măcar trei ori pe săptămână şi constă într-o plim­bare de minimum 20 minute, în pas cât de vioi puteţi, aşa încât să vă încălziţi foarte bine de la efort, dar organismul să nu fie supraso­licitat şi nici starea emoţională să nu devină prea surescitată. Cel mai bun moment pentru a face cura de teren este dimineaţa, între orele 8 şi 9.30, iar cel mai bun loc este în parc, pe o stradă retrasă sau, dacă este posibil, în pădure. Im­portant este ca această cură să se facă în fiecare săptă­mână, mai ales la schimbările de fronturi atmosferice, când organismul este mai solicitat ca de obicei. Prin aceste plimbări făcute în frig se pune în mişcare o fa­cultate extrem de importantă: autoreglarea. Orga­nismul şi psihicul recepţionează schimbările de tem­peratură, de umiditate, de circulaţie a aerului în timpul curelor de teren şi, fiind solicitat constant şi nu inter­mitent, are timp să-şi adapteze finele mecanisme neu­ro-endocrine ce coordonează activitatea nervoasă, res­piratorie, cardiacă etc. Această cură de teren este foarte bine completată de respiraţia controlată, care presu­pune o inspiraţie şi o expiraţie cât mai lentă şi profun­dă, folosind întreaga capacitate pul­monară. Zilnic este recoman­dat să se facă 50 de respiraţii com­plete succesive, lente şi regulate, cât mai relaxate, menite să crească tonusul psihic, să creas­că în mod natural capaci­tatea de efort, să ajute la do­bân­direa unei stări de calm interior.

Mersul desculţ prin zăpadă

Este o metodă de vindecare frec­vent recomandată de către pă­­rin­tele medicinii naturiste, preo­tul german Sebastien Kneipp, pacien­ţilor săi sedentari, cu tendinţa de a mânca excesiv sau cu o mare sen­si­bilitate la bolile specifice sezonului rece. Modul de aplicare a acestei me­­tode este foarte simplu: ne des­călţăm de ghete şi şo­sete, după care păşim vreme de 30-40 de secunde prin zăpadă, des­culţi. După care ne încălţăm şi vom mer­ge câteva sute de metri în pas alert, rulând bine talpa pe sol pentru a pune sângele în mişcare. Primul efect îl vom simţi în maximum 10 minute: picioarele se vor încălzi foarte tare şi o căldură extrem de plăcută se va răspândi în tot corpul, con­comitent cu apariţia unei sen­zaţii de în­viorare şi tonus. Repetând de 2-3 ori pe săp­tămână această procedură, a cărei durată o vom mări progresiv la 3 minute (dar nu mai mult!), vor apă­rea şi efectele terapeutice specifice. Călcatul prin zăpa­dă este o ex­celentă metodă de pre­venire a cistitelor şi infecţiilor urinare (inclusiv for­mele recidivante sau cronicizate), a anexitelor şi metro-anexitelor, a pu­seelor reumatice, a insuficienţei circulatorii la nivelul tălpilor, a bolilor vasculare la nivelul picioarelor. Mai ales persoanele care suferă de frig în timpul iernii şi au mai tot timpul picioarele reci vor beneficia din plin de această pro­cedură, care mai este indicată şi pentru prevenirea crizelor de sciatică, a cârceilor, a deran­jamentelor digestive, care apar din cauza frigului.

Spălatul cu zăpadă

Procedeul se aseamănă foarte bine cu cel prezentat anterior: se frea­că mâinile cu zăpadă vreme de 1-2 minute, după care se pun mă­nuşi căl­duroase şi se fac mişcări cu dege­tele şi încheieturile mâinii, pentru pu­nerea în mişcare a sân­gelui. În câte­va minute, palmele şi degetele se vor în­călzi puternic şi îşi vor re­căpăta sen­sibilitatea par­ţial pierdută, în contact cu zăpada rece. Este un tra­ta­ment pentru îmbunătăţirea cir­cu­la­ţiei şi creşte­rea rezistenţei la frig la nivelul mâinilor, pentru îmbunătă­ţirea refle­xelor atunci când este ger afară, pen­tru prevenirea degeră­turi­lor. De ase­menea, măreşte imu­nita­tea la nivelul pielii pal­melor, fiind un bun adjuvant în com­baterea anu­mitor infecţii şi eczeme, mai ales dacă după reve­nirea de la frig se fa­ce tratamentul specific, care va avea o eficienţă mult mai mare. Procedeul va fi com­pletat cu aplicarea unui un­guent gras pe mâini, la per­soanele la care pielea se usucă şi tinde să se crape în contact cu frigul.

Baia de soare pe zăpadă

Câteva zeci de minute petrecute în zăpadă, într-o zi cu soare puternic, sunt un tonic extraordinar pentru corp şi pentru psihic. Razele soarelui reflectate în ză­padă îi dublează sau chiar îi triplează acestuia lumi­no­zitatea, extraordinara baie de lumină astfel creată fiind recep­ta­tă la nivelul ochilor şi al pielii. Pentru a bene­fi­cia de efectele terapeutice ale acestei băi de soare trebuie să ne dezvelim pentru 10-20 de minute chipul, gâtul şi mâinile - un demers suficient pentru ca în corp să crească exponenţial producţia de vitamina D, pentru ca fotoreceptorii de la nivelul pielii să trimită semnale pozitive sistemului nervos central, care ne va induce o stare de tonus şi optimism. Şi drept bonus, pielea ex­pusă la soare va începe să capete un bronz consistent.
Este o procedură simplă, cu efecte benefice rapide, dar de care nu trebuie să abuzăm, pentru a nu răci, pe de o parte, şi pentru a nu căpăta arsuri solare serioase, pe de altă parte. De asemenea, ochii neprotejaţi pot su­feri adevărate leziuni în contact cu excesul de lumină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu