vineri, 4 ianuarie 2013

vinul fiert

vinul fiert 





 


















Vinul fiert este una dintre cele mai apreciate bauturi din sezonul rece. Dupa o sesiune de sport de iarna, nimic nu se compara cu gustul unei cani de vin fiert, indulcit cu miere sau zahar si parfumat cu scortisoara ori nucsoara.

Indiferent de modul in care este pregatit, vinul fiert este un deliciu iarna, dar medicii ne avertizeaza ca poate fi periculos daca este consumat pe vreme geroasa.


Pericolele din spatele vinului fiert iarna

Specialistii recomanda consumul de vin fiert in special in locurile in care temperatura este optima pentru corp, adica intr-un spatiu inchis si incalzit. Daca mergi in vizita la cineva si bei vin fiert, este bine sa te opresti la 2 pahare sau cani. O cantitate prea mare de vin fiert va duce la cresterea tensiunii, spun medicii.

Vinul fiert poate fi inselator si iti poate da impresia ca nu te va ameti, dar lucrurile stau exact invers. Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin se reduce cu aproape o treime, insa acest lucru nu inseamna ca nu te poti imbata.

Aromele din vinul fiert si zaharul mascheaza concentratia de alcool, ceea ce te poate determina sa exagerezi cu consumul si sa te imbeti mai repede decat daca ai consuma o alta bautura alcoolica.

Pe vreme geroasa, in aer liber, medicii nu recomanda consumul de vin fiert. Delicioasa bautura te poate face sa crezi ca te incalzesti. Sub acest efect, nu mai simti gerul de afara si risti sa te alegi cu degeraturi, mai spun expertii.

Daca tii la silueta ta, ai grija cat vin rosu bei in sezonul rece, deoarece acesta bautura alcoolica creste pofta de mancare si te poti trezi cu cateva kilograme in plus fara sa-ti dai seama ce s-a intamplat.

Beneficiile vinului fiert

In afara de pericolele mentionate, vinul fiert este considerat un aliat al sanatatii de fier, desigur, daca este consumat cu moderatie.

Specialistii spun ca o cana de vin fiert este un remediu excelent in cazul in care suferi de anemie sau epuizare fizica. In plus, are un efect revigorant si nutritiv. Daca suferi de raceala, bea un pahar de vin fiert si vei reduce efectele bolii.

Substantele continute de vinul fiert cresc rezistenta sistemului imunitar si reduc infectiile si inflamatiile. Daca in vin adaugi si scortisoara, efectul bauturii asupra racelii aproape ca se dubleaza, deoarece condimentul este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii.

Medicii spun ca vinul fiert previne cancerul, datorita resveratrolului. Acesta este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, insa in fiecare pahar de vin fiert se gaseste o cantitate mica de resveratrol. De aceea, medicii recomanda sa consumi regulat licoarea calda a lui Bachus, cel putin in sezonul rece.

Vinul fiert reduce nivelul de colesterol rau din sange, previne infarctul si bolile de inima si contribuie la inlesnirea digestiei.

Cu ce "asezonezi" vinul fiert

In mod traditional, vinul fiert sau izvarul se prepara cu un adaos de zahar si piper negru, dar fiecare il prepara dupa preferinte cu scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason, ienibahar si coaja de portocala sau lamaie. Fiecare condiment pe care il folosesti in vin ii va conferi o savoare deosebita, insa pentru a te putea bucura de gustul vinului, este indicat sa folosesti doar 3 mirodenii. Altfel, gustul vinului va fi acoperit de cel al condimentelor si va deveni greoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu