vinul fiert
Vinul fiert este una dintre cele mai
apreciate bauturi din sezonul rece. Dupa o sesiune de sport de iarna,
nimic nu se compara cu gustul unei cani de vin fiert, indulcit cu miere
sau zahar si parfumat cu scortisoara ori nucsoara.
Indiferent de
modul in care este pregatit, vinul fiert este un deliciu iarna, dar
medicii ne avertizeaza ca poate fi periculos daca este consumat pe vreme
geroasa.
Pericolele din spatele vinului fiert iarna
Specialistii
recomanda consumul de vin fiert in special in locurile in care
temperatura este optima pentru corp, adica intr-un spatiu inchis si
incalzit. Daca mergi in vizita la cineva si bei vin fiert, este bine sa
te opresti la 2 pahare sau cani. O cantitate prea mare de vin fiert va
duce la cresterea tensiunii, spun medicii.
Vinul fiert poate fi
inselator si iti poate da impresia ca nu te va ameti, dar lucrurile stau
exact invers. Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin se reduce cu
aproape o treime, insa acest lucru nu inseamna ca nu te poti imbata.
Aromele
din vinul fiert si zaharul mascheaza concentratia de alcool, ceea ce te
poate determina sa exagerezi cu consumul si sa te imbeti mai repede
decat daca ai consuma o alta bautura alcoolica.
Pe vreme geroasa,
in aer liber, medicii nu recomanda consumul de vin fiert. Delicioasa
bautura te poate face sa crezi ca te incalzesti. Sub acest efect, nu mai
simti gerul de afara si risti sa te alegi cu degeraturi, mai spun
expertii.
Daca tii la silueta ta, ai grija cat vin rosu bei in
sezonul rece, deoarece acesta bautura alcoolica creste pofta de mancare
si te poti trezi cu cateva kilograme in plus fara sa-ti dai seama ce s-a
intamplat.
Beneficiile vinului fiert
In afara de
pericolele mentionate, vinul fiert este considerat un aliat al sanatatii
de fier, desigur, daca este consumat cu moderatie.
Specialistii
spun ca o cana de vin fiert este un remediu excelent in cazul in care
suferi de anemie sau epuizare fizica. In plus, are un efect revigorant
si nutritiv. Daca suferi de raceala, bea un pahar de vin fiert si vei
reduce efectele bolii.
Substantele continute de vinul fiert cresc
rezistenta sistemului imunitar si reduc infectiile si inflamatiile.
Daca in vin adaugi si scortisoara, efectul bauturii asupra racelii
aproape ca se dubleaza, deoarece condimentul este recunoscut pentru
proprietatile sale antiinflamatorii.
Medicii spun ca vinul fiert
previne cancerul, datorita resveratrolului. Acesta este unul dintre cei
mai puternici antioxidanti cunoscuti, insa in fiecare pahar de vin fiert
se gaseste o cantitate mica de resveratrol. De aceea, medicii recomanda
sa consumi regulat licoarea calda a lui Bachus, cel putin in sezonul
rece.
Vinul fiert reduce nivelul de colesterol rau din sange,
previne infarctul si bolile de inima si contribuie la inlesnirea
digestiei.
Cu ce "asezonezi" vinul fiert
In mod
traditional, vinul fiert sau izvarul se prepara cu un adaos de zahar si
piper negru, dar fiecare il prepara dupa preferinte cu scortisoara,
nucsoara, cuisoare, anason, ienibahar si coaja de portocala sau lamaie.
Fiecare condiment pe care il folosesti in vin ii va conferi o savoare
deosebita, insa pentru a te putea bucura de gustul vinului, este indicat
sa folosesti doar 3 mirodenii. Altfel, gustul vinului va fi acoperit de
cel al condimentelor si va deveni greoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu