joi, 28 februarie 2013

zilele babelor


babele


Zilele începutului de martie ne amintesc de Anul Nou serbat primăvara, românii făcând acest lucru până în veacul al XVII-lea. Uneori, primele patru zile închipuiau cele patru anotimpuri, după cum era vremea acum aşa urmând a fi şi anotimpul respectiv. Dacă pe 1 martie era timp frumos, toată primă­vara va fi la fel, ploaia din această zi anunţând un an îmbelşugat. Mai amintim şi faptul că uşile şi ferestrele ar trebui lăsate larg deschise acum pentru a intra aerul de primăvară, iar cei care nu vor să aibă purici peste an trebuie să mănânce multă urzică.
Ca la orice început, se poate prevesti ceea ce va urma. Astfel, înainte de 1 martie, îndeosebi femeile îşi aleg o zi din cele nouă. După cum era vremea în ziua respectivă, aşa urma să fie şi traiul lor. Alteori, în acelaşi mod, aflau flăcăii cum avea să le fie nevasta. Aşadar, în legenda Babei Dochia îşi are originea şi obiceiul de a ne alege câte o „babă” începând de la  1 şi până la 9 martie. Babele se fixează dinainte, ţinând cont, cel mai adesea, de două criterii. Fie îţi alegi baba la întâmplare, fie în funcţie de data naşterii. Asta înseamnă că dacă eşti născut pe 3 ale oricărei luni, baba ta va fi pe 3 martie, însă, dacă eşti născut pe 18, baba ta va fi pe 9. De ce? Fiindcă aduni 8 cu 1 şi dă 9. Dacă eşti, de exemplu, născut pe 28, aduni 2 cu 8 şi dă 10; apoi mai aduni încă o dată 1 cu 0 şi dă 1. Deci, baba ta este pe 1 martie, chiar de Mărţişor! În funcţie de cum va fi ziua respectivă se crede ca aşa va fi şi anul în curs pentru tine. În funcţie de starea vremii se va constata dacă vei avea parte de un an „frumos, urât sau norocos”. Alţii spun că ziua cu pricină ne „descrie” inclusiv pe noi ca persoane. O vreme urâtă sau mohorâtă vorbeşte despre o persoană tristă sau rece. Dacă afară este vijelie se spune că persoana respectivă este rea, iar dacă vremea este frumoasă şi afară este cald şi soare, înseamnă că persoana a cărei babă este în acea zi are un suflet bun.
În final, mai precizăm că originea acestei sărbători ar fi, după unii etnologi, romană, iar după alţii traco-dacă. Întâlnită numai în sud-estul Europei şi în Italia, sărbătoarea are ca punct de plecare străvechi practici rituale, făcând parte dintr-un scenariu amplu şi complex care urmărea înnoirea anului primăvara, la naşterea şi moartea simbolică a Babei Dochia, întruchipare a Marii Zeiţe a Pământului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu