vineri, 12 aprilie 2013

aprilie in gradina


i


Pregateste solul pentru noi culturi, scapa-l de buruieni, afaneaza-l. In aprilie poti planta o sumedenie de legume, varza, salata, usturoiul, cartoful, mazarea, morcovul, spanacul, conopida, ceapa, ridichia, hreanul, sfecla rosie, iar spre sfarsitul lunii, porumb sau fasole.

Daca ai zmeura, taie toti lastarii morti pentru a putea permite noii culturi sa se dezvolte. Rareste noii lastari la un numar de 5 si la o distanta de 30 de cm intre ei. Daca esti sigur ca a trecut inghetul, poti sa descoperi straturile de capsuni sa le irigi bine.

  1. Mai este inca timp ca sa plantezi arbori si arbusti. In orice caz, la jumatatea lunii va fi deja cam prea tarziu ca sa mai transplantezi arborii sau arbustii de talie mare, asa ca fa-o la inceputul lunii.
  2. Lunile martie, aprilie si iunie sunt ideale pentru tunderea plantelor vesnic verzi. Deci daca ai ienupar, chiparos sau conifere care necesita tundere cu foarfeca sau fierastraul, acum este timpul potrivit sa o faci. Indeparteaza toate ramurile moarte, bolnave sau inestetice. Totusi, nu taia pana la trunchi.
  3. Tundeti tufisurile de Forsythia dupa ce au terminat inflorirea.
  4. Plantele vesnic verzi cu frunze late si aciculare beneficiaza cel mai bine de un fertilizant cu continut mare de azot daca il imprastii usor la baza lor.


Plante perene, anuale si cu bulbi


  1. In aprilie se planteaza bulbii unor flori de vara precum dalia, gladiolele si crinii. Amesteca solul cu fertilizant pentru bulbi, gunoi de grajd procesat si muschi de turba. Plantele cu tuberculi  nu ar trebui mutate afara pana cand nu a trecut orice pericol de inghet asa ca asteapta pana in mai.
  2. Seamana seminte de plante anuale, precum aster, cosmos, galbenele si carciumarese, in gradina.
  3. Cand a trecut orice pericol de inghet, poti muta afara fuchsia si muscatele. Tunde-le, hraneste-le si schimba-le ghiveciul, daca este necesar. Uda-le bine cu apa.
  4. Cand plantele de primavara cu bulbi au terminat inflorirea, ar trebui sa le rupi florile. Nu taia inca frunzele verzi! Acestea continua sa creasca urmatoarele cateva saptamani si sa alimenteze bulbul cu substante hranitoare necesare pentru inflorirea din anul viitor.
  5. Divizeaza plantele perene precum hemerocallis, delphinium, irisii, crizantemele, margaretele si phlox (brumarele). Plantele obtinute pot fi date la schimb sau in dar prietenilor sau pot fi mutate intr-o zona noua a gradinii.
  6. Trandafirii hibrizi Thea ar trebui hraniti inainte ca bobocii sa inceapa sa se deschida. Folosirea unui fertilizant sistemic te va ajuta sa previi infestarea cu insecte daunatoare pe timpul verii, deoarece hraneste trandafirii.
  7. Planteaza noi tufe de trandafiri inainte sa isi inceapa cresterea si sa se umfle mugurii.
  8. Daca ai un lac sau un iaz, planteaza plantele acvatice la orice data de la mijlocul lunii.

Gazonul


  1. Aplicarea unui fertilizant de primavara pentru gazon ar trebui sa invioreze gazonul si sa imbunatateasca unformitatea culorii si aspectului sau. Daca pe gazon creste muschi, foloseste fertilizant pentru gazon combinat cu solutie pentru distrugerea muschilor, astfel vei putea realiza doua obiective printr-o singura aplicare.
  2. Primavara este , de asemenea, timpul potrivit pentru a scoate petecele de iarba moarta si a suprainsamnta gazonul. Zonele cu iarba moarta pot sufoca gazonul si ofera un mediu propice aparitiei bolilor. Indepartati iarba moarta printr-o greblare energica, sau cu o masina de indepartat. Suprainsamantarea va facilita umplerea spatiilor goale ramase in gazon si va impiedica muschiul si buruienile sa creasca la loc. Folositi cam o jumatate de kilogram de samanta de calitate buna pentru fiecare 28 de metri patrati de gazon. Aplica un compost usor sau sol peste seminte pentru a le pastra umede si pentru ca sa stea in loc. Afanarea gazonului va permite apei sa patrunda mai adanc in solul gazonului si reduce necesitatea de a iriga in timpul lunilor mai secetoase. Cu ajutorul unei furci pentru gradinarit fa gaurele in pamant pe toata suprafata gazonului.
  3. Deoarece vei fi nevoit in curand sa tunzi iarba, asigura-te ca lama coasei sau masinii de taiat iarba este destul de ascutita, pentru ca sa nu se rupa varfurile ierbii. Seteaza lama masinii de tuns in asa fel incat sa taie iarba la o inaltime de aproximativ 6 cm, pentru a evita dezgolirea gazonului. (O masina de tuns cu sac pentru strangerea resturilor vegetale va elimina necesitatea de a grebla ulterior sau de arunca resturile, previne formarea peticelor de iarba moarta, iar resturile vegetale din care se va face mulci va constitui o hrana pentru gazon).


Plante decorative de apartament


  1. Roteste plantele decorative de apartament in asa fel incat sa aiba parte de lumina pe toate partile lor, pentru o crestere uniforma si o forma echilibrata. Pe masura ce soarele devine tot mai puternic, unele plante, precum violetele africane, vor trebui indepartate de la ferestrele care dau spre sud, pentru a evita uscarea frunzelor.
  2. Curatarea de primavara a plantelor le va mentine frumusetea si va ajuta la prevenirea aparitiei bolilor. Indeparteaza florile moarte, frunzele sau ramurile moarte sau orice frunze ingalbenite. Indeparteaza praful de pe frunze cu ajutorul spray-ului de bucatarie. Frunzele curate permit plantei sa respire!
  3. Ciupirea varfurilor plantelor cu frunzis decorativ, va stimula cresterea de noi mladite si va face planta mai compacta si mai stufoasa.
  4. Daca ai ca planta de interior un Coleus (urzicuta decorativa) inca mai poti prelua de la ea butasi pentru a-i transplanta in gradina. Foloseste un cutit uscat si ascutit pentru a taia tulpina sub un nod unde se prind frunze. Indeparteaza frunzele cele mai de mai jos, inmoaie capul taiat intr-o solutie de hormoni care stimuleaza formarea radacinilor si insereaza-l intr-un ghiveci sterilizat, umplut cu pamant. Acesti butasi vor fi gata, pentru a putea fi utilizati ca elemente de accent in decorul gradinii, la inceputul lui iunie.

Maruntisuri ce mai trebuie facute


  1. Desi credeam ca aceasta luna este ploioasa, ne-am putea insela. Iriga bine in mod permanent plantele transplantate, in timpul intervalelor mai secetoase.
  2. Fa-ti timp sa verifici daca plantele din recipiente si cele aflate sub streasina casei si sub plantele vesnic verzi inalte primesc destula apa.
  3. Daca primesti plante comandate prin posta sau nu rezisti tentatiei de a culege cateva plante perene, inainte sa fii pregatit sa le plantezi, fa un sant si culca-le in sol, intr-o zona protejata.
  4. Daca vrei idei bune cu privire la florile pe care ti-ar placea sa le ai in curtea ta in anul urmator, da o raita pe la pepiniere si florarii.
  5. Fa o plimbare in padure sau in parcuri pentru a te bucura de natura.
  6. Tine minte ca orice rezultate vei obtine in gradina ta in aceasta luna, aceasta inseamna o gramada de munca de intretinere in luna urmatoare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu